veelgestelde vragen

Heeft u een vraag aan SONETA? Of wilt u iets weten over de Sociale Wegwijzer Almere?
Kijk dan of uw vraag hieronder beantwoord wordt.

Wat doet/is Sociaal Netwerk Almere (SONETA)?

Sociaal Netwerk Almere (SONETA) is een onafhankelijk netwerk van Almeerse belangenorganisaties en informele zorgaanbieders in het sociaal domein. We brengen signalen, ervaringen en kennis samen en maken deze zichtbaar voor de gemeente, de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) en andere partners.

SONETA organiseert themabijeenkomsten, verspreidt een nieuwsbrief, onderhoudt een infopunt en ondersteunt initiatieven van deelnemers. Deelnemen is kosteloos en bedoeld voor organisaties met een cliëntenperspectief.

Samen zorgen we dat wat leeft in de stad gehoord wordt.

Kan ik als inwoner naar een vergadering komen van Sociaal Netwerk Almere (SONETA)?

Nee, als inwoner niet. Vergaderingen van SONETA zijn niet bedoeld voor bewoners, wel voor de deelnemende organisaties die voor de belangen van inwoners opkomen.

Bemiddelt het Sociaal Netwerk Almere (SONETA) tussen gemeente en instellingen?

SONETA bemiddelt niet in individuele situaties. Wel verzamelen we signalen uit de praktijk. Wanneer blijkt dat problemen structureel van aard zijn, geven we deze door aan de gemeente en de Adviesraad Sociaal Domein (ASD). De ASD kan vervolgens besluiten om hierover een (ongevraagd) advies uit te brengen aan het gemeentebestuur.

Kan ik een vraag doorgeven aan het Sociaal Netwerk Almere (SONETA) voor deelnemende instanties?

U kunt een deelnemende organisatie rechtstreeks benaderen via de link van de beoogde organisatie als die op onze website vermeld is.

Kan ik mijn ervaringen met een deelnemende instantie of de gemeente doorgeven aan het Sociaal Netwerk Almere (SONETA)?

Dat kan altijd via het contactformulier. Als blijkt dat uw ervaring door meerdere zorggebruikers wordt gedeeld, zullen we dat ook oppakken als een structureel gebeuren en onder de aandacht brengen van de ASD en de gemeente.

Heeft het Sociaal Netwerk Almere (SONETA) voorbeelden van wat zij hebben bereikt?
  1. Aandacht voor toegankelijke communicatie
    Dankzij signalen vanuit het netwerk is de gemeente Almere bewuster geworden van het belang van begrijpelijke taal en toegankelijke communicatie, bijvoorbeeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking of niet-Nederlandstaligen.

  2. Verbetering van de toegankelijkheid in de openbare ruimte
    Via werkgroepen zoals ViP (Voor mensen met een beperking) zijn voorstellen gedaan voor bredere stoepen, betere geleidelijnen en toegankelijke openbare toiletten. Sommige suggesties zijn opgenomen in de gemeentelijke plannen voor wijkvernieuwing.

  3. Participatie bij beleidsontwikkeling
    Verschillende informele organisaties binnen SONETA zijn actief betrokken geweest bij de voorbereiding van gemeentelijke nota’s over armoedebeleid, informele zorg en ouderenbeleid. Zij leverden ervaringskennis die van directe invloed was op het uiteindelijke beleid.

  4. Herijking van de rol van de ASD
    Door voortdurende dialoog tussen BO+/SONETA en de ASD is de werkwijze van de adviesraad beter afgestemd op wat er leeft bij inwoners en maatschappelijke organisaties.

  5. De oprichting van O.C.O. Almere
    O.C.O. Almere is ontstaan vanuit het toenmalige BO+, Hier kunnen cliënten met hulpvragen naar toe

 

Heeft u ook een vraag?

Heeft u een vraag aan het Sociaal Netwerk Almere (SONETA)? Of wilt u iets weten over de Sociale Wegwijzer Almere? Vul dan onderstaand formulier in. Alle vragen worden verzameld en de antwoorden worden op termijn op deze pagina gepubliceerd.

 

reCAPTCHA is required.