participatie

meedoen dagbesteding almere

Met ‘participatie’ doelen we op maatschappelijke zorg en ondersteuning. Hieronder vallen de begeleiding en dagbesteding van mensen die niet in de Wet langdurige zorg vallen.
Meedoen in onze maatschappij vinden we belangrijk. Het maakt iemand compleet.

Stichting ABRI

Belangenorganisatie, informatie en ondersteuningsorganisatie

ABRI organiseert en initieert activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Ook zet ABRI zich in voor belangenbehartiging, advisering, beleidsbeïnvloeding en participatie: leer/werktrajecten.

Website: Stichting ABRI

ANBO - PCOB

Belangenorganisatie, informatie, ondersteuning

De ANBO behartigt de belangen voor 50-plussers op het gebied van wonen, zorg, welzijn, mobiliteit, emancipatie, inkomen, educatie en voorlichting. Zowel individuele ondersteuning als beleidsbeïnvloeding en opinievorming rond senioren.

Websites: ANBO – PCOB

Adviesorgaan Senioren Almere (ASA)

Belangenorganisatie

Het Adviesorgaan Senioren Almere is een denktank voor de belangen van alle senioren, omdat de gemeente Almere geen beleid voert voor deze sterk groeiende groep. De contactpersoon is Hans van Steenis.

Cliëntenberaad Almere CBA

Belangenorganisatie

Het Cliënten Beraad Almere (CBA) behartigt de belangen van Almeerders met een minimaal inkomen. Ook huurdersbelangen nemen een belangrijke plaats in bij het CBA.

Website: Cliëntenberaad Almere

DVN

Patiëntenorganisatie

Diabetesvereniging Nederland (DVN) behartigt de belangen van alle mensen met diabetes en ondersteunt hen bij het leiden van een normaal en actief leven.

Websites: Diabetesvereniging Nederland

Clientenraad Flevoziekenhuis

Cliëntenraad, adviesorgaan, belangenbehartiging

De cliëntenraad is een wettelijk verankerd adviesorgaan voor de raad van bestuur van het Flevoziekenhuis, ter bevordering van de kwaliteit van zorg voor patiënten.

Website: Flevoziekenhuis

Cliëntenraad Flevoland

Cliëntenraad, adviesorgaan, belangenbehartiging

(Ex)-cliënten GGz en betrokkenen praten via de cliëntenraad mee met het management van de instelling (GGz centraal Almere/Flevoland) over onderwerpen die hen aangaan, bijv. zorg van goede kwaliteit.

Website: GGZ Centraal

Hersenletsel.nl

Patiëntenorganisatie voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) belangenbehartiging, informatie en activiteiten

Hersenletsel.nl is (er) van en voor mensen die door hersenletsel zijn getroffen en hun naasten. Deze patiëntenorganisatie ondersteunt bij het terugkrijgen van regie op eigen leven na het oplopen van hersenletsel.

Websites: Regionaal | Landelijk

Humanitas afdeling Almere/Zeewolde

Informatie- en ondersteuningsorganisatie

Humanitas is er voor mensen, jong en oud, die het even niet in hun eentje redden. Ze biedt projecten, variërend van maatjescontacten bij inburgering, eenzaamheid, opvoedingsondersteuning tot rouwverwerking.

Websites: Lokaal | Landelijk

Ieder(in)

Belangenorganisatie
Ieder(in) is de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Tweehonderdachtendertig organisaties zijn bij ons aangesloten. Ieder(in) is daarmee het grootste netwerk in Nederland van mensen met een beperking. We behartigen de belangen van meer dan twee miljoen mensen.

Website: Ieder(in)

Inloophuis de ruimte

Belangenorganisatie en Informatie en/of ondersteuningsorganisatie

Vanuit kerkelijke betrokkenheid levert ‘Inloophuis de ruimte’ in Stedenwijk een bijdrage aan de verbetering van de leefbaarheid voor buurtgenoten en inwoners van Almere, met aandacht voor kwetsbaren.

Website: Inloophuis “De Ruimte”

KBO ouderenbond

Belangenorganisatie senioren

KBO is een belangenorganisatie voor ouderen (50+) en draagt ertoe bij dat welzijn, participatie, integratie en gelijkwaardigheid van senioren binnen de samenleving gestalte krijgen.

Websites: Lokaal | Regionaal

Cliëntenraad Kwintes

Cliëntenraad, adviesorgaan, belangenbehartiging

De cliëntenraad vertegenwoordigt cliëntenbelangen tijdens verschillende overleggen en adviseert de regiomanagers en de raad van bestuur. Zo kunnen cliënten mee-weten, mee-denken en mee-beslissen.

Website: Kwintes

MEE

Informatie- en ondersteuningsorganisatie

MEE  ondersteunt mensen met een kwetsbaarheid of beperking én hun naasten. Op het gebied van opvoeding & ontwikkeling, samenleven & wonen, leren & werken, regelgeving & geldzaken.

Websites:
Regionaal | Landelijk

MS Vereniging Nederland

Patiëntenorganisatie, lotgenotencontact

De MS vereniging behartigt belangen van mensen met MS en van direct betrokkenen. Daarnaast bevordert zij emancipatie en volwaardige participatie van mensen met MS in de maatschappij.

Websites: Lokaal | Landelijk

NAH Ontmoetingspunt Almere, voor mensen met niet aangeboren hersenletsel

Lotgenoten, ontmoeting, informatie

NAH ontmoetingspunt Almere biedt een plek waar iedereen welkom is, die moet leven met niet-aangeboren hersenletsel en op zoek is naar contact en herkenning.

Website: NAH Ontmoetingspunt

Belangenbehartiging voor en door mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) en hun netwerk.

Lotgenoten, ontmoeting, informatie

Het NAH Forum Almere biedt ondersteuning voor jong en oud op diverse leefgebieden, zoals de inzet van een Onafhankelijk Cliënt Ondersteuner (OCO) bij een keukentafelgesprek met het wijkteam of een adviesgesprek met zorgaanbieders en gemeenten. Het NAH Forum Almere heeft als missie het vergroten van zelfredzaamheid en autonomie van mensen met NAH en hun netwerk. Voor meer info en overzicht van alle activiteiten zie de website.

Website: NAH Forum

Nederlandse vereniging voor autisme NVA

Belangenbehartiging, informatie en lotgenotencontact

De NVA is dé vereniging die zich inzet voor de belangen van mensen met autismestoornissen in het brede spectrum, en hun naasten in alle levensfasen en op alle levensterreinen.

Websites: Regionaal | Landelijk

Oogvereniging Flevoland

Patiënten- en belangenvereniging

Oogvereniging Flevoland is één van de regionale afdelingen van de Oogvereniging.

Omvorming
De Oogvereniging als geheel vormt zich geleidelijk om tot een echte patiënten- en belangenvereniging. Als regiogroep gaan wij ons in de toekomst steeds meer richten op belangenbehartiging en participatie.

Website: Oogvereniging Flevoland

Stichting Paladijn

Wooninitiatief, belangenorganisatie

Paladijn is een wooninitiatief (met begeleiding) van ouders voor jong volwassenen met een verstandelijke beperking en wordt geleid door een bestuur van vrijwilligers.

Website: Paladijn

Parkhuys Almere

Informatie- en ondersteunings-organisatie, lotgenoten

Parkhuys is een inloop- en begeleidingshuis voor onder andere mensen met kanker. Parkhuys ondersteunt mensen in samenwerking met & als aanvulling op de standaard (oncologische) zorg.

Website: Parkhuys Almere

Reuma Nederland

Patiëntenorganisatie

Er leven in Nederland 2,3 miljoen mensen met reuma. En er komen er steeds meer bij. De beschadiging van hun gewrichten en spieren is nog steeds niet te genezen. Mensen met reuma leven met pijn en functionele beperkingen. Bovendien ervaren ze vaak onbegrip in hun omgeving.

Dit zijn de belangrijkste activiteiten:

  • Financieren van wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen
  • Het beeld dat over reuma bestaat bij te stellen
  • Verbinden van mensen met reuma
  • Het geven van betrouwbare patiënteninformatie en leefstijltips
  • Belangenbehartiging van mensen met reuma

Website: Reuma Nederland

Rode kruis Almere

Vrijwilligersorganisatie, lokale sociale ondersteuning

Rode Kruis Almere biedt lokaal sociale activiteiten zoals telefooncirkels, creagroepen met verkoop van materialen en busreizen voor mensen die niet zonder zorg op vakantie kunnen.

Website: Rode Kruis Almere

SBH Nederland (voorheen BOSK)

SBH Nederland is de vereniging van mensen met spina bifida en / hydrocephalus (SBH). Wij hebben ervaringskennis over leven met SBH of een kind met SBH groot te brengen. Net als ieder ander willen zij het maximale uit hun leven halen. Eigen kracht en eigen keuzes staan bij ons centraal.

Website: SBH Nederland

STIP/CLIP GGz

Steun- en InformatiePunt GGz

STIP GGz is er voor iedereen met vragen over de geestelijke gezondheidszorg, zoals maatschappelijke opvang, psychisch welzijn, psychiatrie. STIP behartigt belangen, biedt een luisterend oor en steun.

Website: STIP

UWV cliëntenraad

Cliëntenraad, adviesorgaan, belangenbehartiging

De UWV cliëntenraad is een afvaardiging van alle klanten van UWV. De cliëntenraad evalueert de dienstverlening en doet verbetervoorstellen, gevraagd en ongevraagd. Raadsleden zijn klant bij UWV.

Website: Regionaal

Verenigd Intercultureel Platform: V.I.P

Multicultureel platform

VIP-Almere draagt bij aan een samenleving waarin mensen met diverse talen, culturen en religies met elkaar in harmonie samenleven, met behoud van ieders identiteit.

Website Avanti-almere

VMCA Mantelzorg

Belangenorganisatie, informatie en ondersteuningsorganisatie

De VMCA biedt mantelzorgers advies, informatie en persoonlijke aandacht. Consulenten hebben kennis van diverse ziektebeelden. Vrijwilligers – van maatjes tot luisterend oor – bieden ondersteuning en hulp.

Website: Website lokaal

WZEO (Wij Zijn Er Ook)

Multiculturele ouderenvereniging 50+, belangenorganisatie, informatie- ondersteuningsorganisatie

WZEO wil samen met andere organisaties, jong en oud, samenwerken aan een gezonde samenleving. Mannen en vrouwen van alle culturen vanaf 50+ kunnen lid worden.

De Zonnebloem

Vrijwilligersorganisatie, activiteiten

Vrijwilligers van de Zonnebloem bezoeken regelmatig ouderen, zieken of mensen met een beperking. Daarnaast organiseert de Zonnebloem regelmatig activiteiten zoals een dagje naar het museum of een kerstmiddag.

Websites: Lokaal | Landelijk

CentraleCliëntenRaad Zorggroep Almere

Cliëntenraad, adviesorgaan, belangenbehartiging

Cliëntenraden van Zorggroep Almere dragen bij aan verbetering van zorg en service in het gezondheidscentrum of woonzorgcentrum van de zorggroep Almere.

Websites: Zorggroep Almere

Zorgwijzer: handicap en chronische ziekte

Informatie- en ondersteuningsorganisatie

In deze zorgwijzer worden de vier huidige wetten besproken waar mensen met een verstandelijke/lichamelijke beperking of chronische ziekte mee te maken kunnen krijgen. 

Websites: Zorgwijzer

Wilt u een melding doen?

Zoals u wellicht gemerkt hebt, heeft het Rijk per 1 januari 2015 de sociale taak overgedragen aan alle gemeenten. De gemeente Almere is sinds die datum verantwoordelijk voor deze sociale taak, het Sociaal Domein genoemd, en dit heeft veel voeten in aarde. Er is veel veranderd en ook in de komende tijd voelen we de gevolgen van deze zogenoemde transitie. Heeft u een positieve of negatieve ervaring over één van de aandachtsgebieden binnen het Sociaal Domein Almere? Meld het ons via dit formulier.

reCAPTCHA is required.